30.10.2023
Szlak Wielkopolskich Winnic
W miniony weekend 28-29 października 2023 r. w stolicy Wielkopolski, dzięki inicjatywie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, nastąpiło uroczyste otwarcie Szlaku Wielkopolskich Winnic.
Obecni podczas ceremonii otwarcia byli między innymi: Jacek Bogusławski – Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego; Wojciech Kokotek – Dyrektor projektów na MTP, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, a także Zarząd Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy z jego Prezesem Maciejem Krystowskim na czele.
Podczas dwudniowej imprezy wielbiciele tego szlachetnego trunku mogli nie tylko zakupić i zdegustować regionalne wina, ale także zgłębić tajniki ich produkcji dzięki rozmowom, prelekcjom i warsztatom prowadzonym przez lokalnych winiarzy oraz ekspertów.
Szlak Wielkopolskich Winnic ma już 16 członków, m.in. Winnicę Edison, która wraz z restauracją Hotelu Edison jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Kolejnym ważnym reprezentantem powiatu poznańskiego na winnym szlaku jest Winnica Morena z Puszczykowa. Ma ona szczególną rekomendację operatora kulinarnego szlaku, Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wino Muscaris 2023 zdobyło złoty medal na 15 Konkursie Polskich Win i Cydrów2023. W VII Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest winnica zdobyła dwa srebrne medale: za wina Seyval Blanc z 2020 oraz Rondo 2021.
Instytut Skrzynki zachęca restauracje, zwłaszcza te będące członkami Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” do współpracy z lokalnymi winiarzami, a szczególnie z Winnicą Morena. Wyśmienite lekkie wina białe i czerwone z jej oferty są już dostępne w restauracji i barze Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).
Warto tu nadmienić, że Instytut Skrzynki podpisał z Wielkopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy Porozumienie o współpracy partnerskiej w zakresie badania, dokumentacji i promocji kulturowego i kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego.
źródło: smakipowiatupoznanskiego.pl