Smaki Powiatu Poznańskiego
W związku z planem uruchomienia szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz rozpoczęcia procesu wyboru, certyfikacji produktów i „obiektów” szlaku rozpoczęła się cykliczna organizacja konkursu produktów i potraw o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”.
Konkursy z założenia odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria (w tym turystyka kulinarna) stanowią jej istotną część, a Powiat Poznański jest w nie zaangażowany.
Pierwszą pilotażową imprezą był konkurs zorganizowany podczas „Poznańskiej Pyry” w dn. 6.10.2019 r. o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Kolejne zorganizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi – Smak Piernika i Smak Ryby. Odbyły się one podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie.
Podczas targów Tour Salon 2020 w dniu 15 lutego 2020 r. w Poznań Congress Center odbył się konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.
W dniu 4 kwietnia 2020 roku podczas Jarmarku Wielkanocnego odbywającego się w dniach 4-5 kwietnia - również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie - organizujemy konkursy o tytuł:
· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mazurka
· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Baby Wielkanocnej
· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pasztetu
· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mięsiwa (mięsa gotowanego lub pieczonego podawanego na zimno)
Do udziału w konkursie zapraszamy cukiernie, piekarnie, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Powiatu Poznańskiego.
W rankingu udział mogą też brać podmioty z terenu Poznania i Wielkopolski; prowadzące w Poznaniu lub Powiecie Poznańskiem sprzedaż - warunkiem jednak jest używanie przez nie produktów pochodzących z obszaru Powiatu Poznańskiego.
Najlepsze produkty zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed Wielkanocą.
Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany do konkursu produkt (potrawa) był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.
· Organizatorem konkursów jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
· Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
Partnerem konkursu jest Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT).
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego
· Miejsce odbywania się Konkursu: Pałac Muzeum Narodowego w Szreniawie
Karty zgłoszenia oraz regulamin dostępne są na:
https://powiat.poznan.pl/wielkanocne-smaki/
https://poznan.travel/pl/wydarzenia
Zapraszamy do udziału i do zobaczenia w Szreniawie na Jarmarku Wielkanocnym w dniu 4 kwietnia 2020 r.