03.03.2020

Smaki Powiatu Poznańskiego

W związku z planem uruchomienia szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz rozpoczęcia procesu wyboru, certyfikacji produktów i „obiektów” szlaku rozpoczęła się cykliczna organizacja konkursu produktów i potraw o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”.

 

Konkursy z założenia odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria (w tym turystyka kulinarna) stanowią jej istotną część, a Powiat Poznański jest w nie zaangażowany.

Pierwszą pilotażową imprezą był konkurs zorganizowany podczas „Poznańskiej Pyry” w dn. 6.10.2019 r. o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Kolejne zorganizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi – Smak Piernika i Smak Ryby. Odbyły się one podczas Jarmarku  Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie.

Podczas targów Tour Salon 2020 w dniu 15 lutego 2020 r. w Poznań Congress Center odbył się  konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.

W dniu 4 kwietnia 2020 roku podczas Jarmarku Wielkanocnego odbywającego się w dniach 4-5 kwietnia - również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie - organizujemy konkursy o tytuł:

· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mazurka

· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Baby Wielkanocnej

· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pasztetu

· Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mięsiwa (mięsa gotowanego lub pieczonego podawanego na zimno)

 

Do udziału w konkursie zapraszamy cukiernie, piekarnie, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich  i inne zakłady gastronomiczne z terenu Powiatu Poznańskiego.

W rankingu udział mogą też brać podmioty  z terenu Poznania i Wielkopolski;  prowadzące w Poznaniu lub Powiecie Poznańskiem sprzedaż - warunkiem jednak jest używanie przez nie produktów pochodzących z obszaru Powiatu Poznańskiego.

Najlepsze produkty zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed Wielkanocą.

Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany do konkursu produkt (potrawa) był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.

· Organizatorem konkursów jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

· Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.

    Partnerem konkursu jest  Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT).
    Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego

·  Miejsce odbywania się Konkursu: Pałac Muzeum Narodowego w Szreniawie

 

Karty zgłoszenia oraz regulamin dostępne są na:

https://powiat.poznan.pl/wielkanocne-smaki/

https://muzeum-szreniawa.pl

https://poznan.travel/pl/wydarzenia

 

Zapraszamy do udziału i do zobaczenia w Szreniawie na Jarmarku Wielkanocnym w dniu 4 kwietnia 2020 r.

Drukuj

Urząd Miejski
w Puszczykowie

ul. Podleśna 4, 62-040 Puszczykowo

tel. +48 61 898 37 00

fax. +48 61 898 37 11

um@puszczykowo.pl

Urząd Miejski

NIP: 7771020151 | Regon: P-000526943

Miasto Puszczykowo

NIP: 7773159692 | Regon: 631257874

Godziny urzędowania

poniedziałek: 8:00 - 16:00

wtorek-piątek: 7:30 - 15:30

© 2016 Urząd Miejski w Puszczykowie. Wszystkie prawa zastrzeżone.

created by Medway