29.04.2025
Najlepsze miodowe przekąski i napoje wybrane! Znamy wyniki konkursu kulinarnego.
Raz do roku mieszkańcy powiatu poznańskiego mają okazję, by sprawdzić swoje umiejętności kulinarne biorąc udział w konkursie „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Odbywa się on podczas BEEFESTYNU na Dzień Ziemi w Puszczykowie, czyli święta pszczół i innych zapylaczy, organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona. Podczas imprezy nie mogło zabraknąć kulinarnych atrakcji.
W konkursie zgłoszono 23 przysmaki i napoje z miodem i produktami pszczelimi. Kapituła oceniła wygląd, zapach oraz walory smakowe i wybrała te najznakomitsze. Laureaci 1, 2 i 3 miejsca otrzymali, zaproszenie na spotkanie warsztatowe z konfitowania kaczki z Kajetanem Świokłą, szefem kuchni restauracji w Dworze Skrzynki oraz vouchery do restauracji, upominki od Powiatu Poznańskiego, a także miody z Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie w Puszczykowie, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
I miejsce: Justyna Adamczak (KGW Fyrtel Dachowa) za Bezalkoholowy drink Mojito
II miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk (KGW Błażejewo) za Tatrę z karmelizowaną cebulą
III miejsce: Piotr Prętki (Buk) za Oxymel – żywy ocet owocowy na miodzie
Wyróżnienia:
-
Marta Ignasiak-Kciuk (KGW Błażejewo) za Tarteletki z kremem earl gray i galaretką miodową oraz za Miodowe gniazdka Kórnickiej kurki
-
Małgorzata Kaczmarek (KGW "Siła Kobiet" w Kamionkach) za Halineczki - czekoladki z miodem i masłem orzechowym
-
Agata Rozkres (KGW Błażejewo) za Chałkę z masłem miodowym oraz pyłkiem pszczelim
-
Magdalena Gwiazda-Rackowiak (KGW Aktywne Radzewianki) za Faszerowane buraczki w sosie miodowo-musztardowym
-
Marta Twardowska (Plewiska) za Napój żurawinowy z miodem.
W kapitule zasiadali: Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, Piotr Bojar – dziennikarz Radio Meteor, Joanna Sprys – przedstawicielka Skansenu i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu, Anna Gabryelska-Michalska – reprezentantka Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona.
Była to druga edycja konkursu, który ma na celu rozpowszechnienia wykorzystania miodu i produktów pszczelich w kulinariach, poznania ich prozdrowotnych właściwości i walorów smakowych. Sam festyn był wydarzeniem edukacyjnym, podczas którego uczestnicy mogli wziąć udział w wykładach, m.in. dr Karoliny Echaust z Instytutu Skrzynki, która opowiadała o bartnictwie dawnym i współczesnym. Na pikniku nie zabrakło atrakcji dla dzieci, warsztatów artystycznych, czy stoisk z produktami pszczelimi, czy rzemieślniczymi. To był wspaniały czas na rodzinne popołudnie w Puszczykowie.
Współorganizatorami konkursu byli: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa O.T. Poznań oraz Skansen i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu.
Przygotował: Instytut Skrzynki




