4 Lipca 2024, CzwartekImieniny obchodzą: Elżbieta, Julian
photo9.jpg


Budżet Obywatelski
Aktualności
Nasze miasto
Rada Miasta
Urząd Miejski
Wirtualne biuro
Dokumenty strategiczne
Inwestycje
Projekty
Organizacje pozarządowe
Informator miejski
Ogłoszenia drobne
Polecane linki
Azbest
 
 
Projekty archiwum



Targi Smaki Regionów
czwartek, 17 września 2015 06:42

W niedzielę 20 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się otwarcie Targów SMAKI REGIONÓW, podczas których Marszałek Woźniak wręczy nagrody w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jednym z laureatów jest HOT-elarnia HOTEL & SPA w Puszczykowie.

 

 

 

O godz. 11.00 w pawilonie nr 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wezmą udział w uroczystym otwarciu Targów SMAKI REGIONÓW. Z ramienia Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej (ZWRP), jako jego wiceprzewodniczący, Marszałek Woźniak wręczy nagrody w Konkursie o Medal Targów SMAKI REGIONÓW. ZWRP wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi jest współorganizatorem wydarzenia.  Udział w wydarzeniu zapowiedział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

 

Również w niedzielę, o godzinie 13.00 w pawilonie nr 11 (Iglica) odbędzie się finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W uroczystym wręczeniu nagród „PERŁY 2015” będzie uczestniczył Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.   Kapituła XV edycji konkursu przyznała wyróżnienia producentom z  Wielkopolski za następujące produkty:

  • Twaróg tradycyjny z mleka krowiego – Lila Nowaczyk, Grobia gm. Międzychód,
  • Keks angielski –  Piekarnia Cukiernia Jan Vogt, Pleszew,
  • Olej rzepakowy wielkopolski – Kazimiera Szymańska PPHU Vitacorn, Poznań,
  • w  kategorii  danie regionalne  za: „ślepe ryby”  z  borowikiem  oraz  pieczoną perliczkę z jęczmienną kaszą „PERŁĘ 2015” otrzyma Restauracja RSH HOT-elarnia HOTEL & SPA w Puszczykowie.

 

Regiony biorące udział w targach zaprezentują przede wszystkim żywność o charakterze lokalnym oraz tradycyjnym. Na stoisku Województwa Wielkopolskiego w pawilonie nr 3A MTP, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, swoją ofertę przedstawią lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. W tym roku gośćmi naszego stoiska będą przedstawiciele regionu Chungcheongnam-Do z Korei Południowej.

 

Warto podkreślić, że Samorząd Województwa Wielkopolskiego kładzie szczególny nacisk na promocję regionu poprzez popularyzację tradycyjnej wielkopolskiej żywności.  Z Wielkopolski pochodzi już 90 produktów zarejestrowanych na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 4 produkty znalazły się w rejestrach Unii Europejskiej. Są to: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, wielkopolski ser smażony (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz olej rydzowy (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). Ważną rolę odgrywa również Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Zrzesza producentów i przetwórców żywności, rolników, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy z tradycyjną żywnością, których celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. Sieć prowadzi m.in. działania, mające na celu rozwój turystyki kulinarnej.

 

„SMAKI REGIONÓW” odbędą się w dniach 19 - 22 września na terenie MTP.  Wydarzenie będzie towarzyszyć targom Polagra Food, które rozpoczną się 21 września br.

 
lipiec 2024
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Biuletyn Informacji Publicznej
Zadaj pytanie