Na podstawie
informacji Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu,
Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego Starosty Poznańskiego przekazuje w
załączeniu informację na temat produktów
spożywczych wytworzonych z udziałem skażonego dioksynami mięsa wieprzowego
pochodzącego z Irlandii.
Państwowy Wojewódzki
Inspektor Sanitarny w Poznaniu mając na uwadze ochronę zdrowia ludzkiego i
bezpieczeństwo obywateli przedstawia informację dotyczącą produktów spożywczych
wytworzonych z udziałem skażonego dioksynami mięsa wieprzowego pochodzącego z
Irlandii.
Na podstawie
przeprowadzonych badań ustalono, że wycofaniu z obrotu podlega smalec, którego producentem
jest zakład:
PPH Agro Top Sp. z o.o. w Wiśniewie,
Zakład Produkcyjny 21-400 Łuków, Gręzówka kol. 34,
weterynaryjny numer
identyfikacyjny 06110317, z datą przydatności produktu do 12 sierpnia 2009 roku
(dla kostek po 200 i 250 g)
oraz 12 października 2009 roku (dla bloków po 12,5 kg), w którym wykryto
przekroczenie dopuszczalnej zawartości dioksyn.
Ww. produkty nie powinny znajdować się w obrocie.
|