Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu mając na uwadze ochronę zdrowia i bezpieczeństwo obywateli przedstawia na swojej stronie informacje dotyczące produktów spożywczych wytworzonych z udziałem skażonego dioksynami mięsa wieprzowego pochodzącego z Irlandii.
Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że wycofaniu z obrotu podlega smalec, którego producentem jest zakład PHU "JAGR" ul. Bąkowska 34, 86-160 Warlubie, w którym wykryto przekroczenie dopuszczalnej zawartości dioksyn.
Kwestionowane partie smalcu mają następujące terminy przydatności do spożycia:
- czerwiec 2009 (06.09) dla partii o numerach:
E09 (wielkość partii produkcyjnej: 16 400 kg),
E34 (wielkość partii produkcyjnej: 15 200 kg),
- lipiec 2009 (07.09) dla partii o numerze :
E45 (wielkość partii produkcyjnej: 16 250 kg).
Ww. produkty nie powinny znajdować się w obrocie.
|